Bel ons vandaag nog op Tel: 06-15316628

Vloeren leggen: een grondig karwei

Vloeren leggen: of het nu gaat om een badkamer, een aanbouw, een nieuwbouw- of renovatieproject, cementvloerspecialist De Jong pakt het grondig aan.

Vloeren leggen: een karwei voor de vakman

Vloeren leggen – afwerkvloeren, cementvloeren of dekvloeren – is een karwei dat vakmanschap vereist. Deze vloeren worden op de draagvloer aangebracht en dienen als ondergrond voor de vloerbedekking. De vloer moet daarom mooi vlak zijn, waterpas of juist met afschot om water snel af te kunnen voeren. Bij het vloeren leggen kan ook de vloerverwarming of ander leidingwerk in de vloeren verwerkt worden. Als een cementvloer tevens als vloerafwerking dienst doet, vergt het vloeren leggen weer andere vakkennis én vaardigheden. Hoewel een deel van de werkzaamheden mechanisch gedaan wordt, bestaat het vloeren leggen ook nog voor een deel uit handwerk.

Vloeren leggen van zandcement

Afwerkvloeren bestaan altijd uit een mengsel van zand en een bindmiddel. Als bindmiddel kan bijvoorbeeld anhydriet, kunsthars, bitumen of cement gebruikt worden. Het meest gebruikte bindmiddel voor dekvloeren is cement omdat het met water reageert en hard wordt. Uitgeharde cement kan vervolgens niet meer worden opgelost in water. In alle ruimtes – zowel droog als vochtig – kan men daarom vloeren leggen van zandcement. Men kan zelfs buiten zandcementen vloeren leggen, een dakterras of een balkon bijvoorbeeld.

Vloeren leggen: spanen of gieten
Men kan op twee manieren vloeren leggen: gieten en spanen. Bij spanen wordt een dik cementmengsel op de draagvloer gepompt en daarna met een lat – een spaan – egaal gesmeerd.
Deze dikke specie vloeit niet uit en daarom kan men deze vloeren met afschot leggen. Het is ook mogelijk om uitsparingen te maken voor bijvoorbeeld een vloerluik. Soms is het ook wenselijk om bij het vloeren leggen hoogteverschillen aan te brengen als men later vloerafwerkingen van verschillende diktes gaat leggen.
Vloeren leggen door middel van gieten komt veel minder voor. Omdat een dun, gietbaar cementmengsel uitvloeit tot een waterpas geheel, is het gieten van een vloer bijvoorbeeld niet geschikt voor de badkamer omdat dan immers afschot ontbreekt. En als een vrij dikke laag moet worden aangebracht, is het gieten niet geschikt omdat de droogtijd dan te lang wordt.

Zwevend of hechtend leggen
De vloerenlegger kan hechtende of zwevende vloeren leggen. Een hechtende vloer is een vloer die rechtstreeks op de draagvloer wordt aangebracht.
Als een vloer geïsoleerd moet worden, wordt de vloer zwevend op indrukbaar isolatiemateriaal gelegd. Vooral bij een geluidsisolerende vloer is het uitermate belangrijk dat de vloer op geen enkele plek contact kan maken met de wanden en met de draagvloer. Voor het vloeren leggen zal de isolatie daarom zeer zorgvuldig moeten worden aangebracht.

Droogtijd van de cementvloer
Bij het vloeren leggen wordt uitgegaan van een gemiddelde droogtijd van zeven dagen per cm dikke laag. Dit houdt in dat een cementvloer van 3 cm dik een droogtijd heeft van 3 weken. Door een speciale droogtijdversneller aan de specie toe te voegen kan de droogtijd flink bekort worden. Cementvloerspecialist De Jong zal u graag over de mogelijkheden informeren.

Vloeren leggen specialist de Jong is o.a. werkzaam in Driebruggen, Gouda, Woerden, Bodegraven, Waddinxveen, Utrecht, Oudewater, etc.