Bel ons vandaag nog op Tel: 06-15316628

Afdekvloer: de basis voor een egale afwerking

De Jong cementvloerspecialist legt afwerkvloeren van zandcement voor badkamervloeren, serres, renovatie- en nieuwbouwprojecten.

Afdekvloer

Een afdekvloer is de vloer die op de draagvloer komt te liggen en waarop vervolgens de afwerklaag gelegd wordt, zoals laminaar, tapijt, hout of tegels. Een afdekvloer heeft diverse functies: hij dient om de draagvloer van een mooie egale laag te voorzien zodat de afwerklaag zonder problemen kan worden aangebracht en hij dient ook om de vloer op de juiste hoogte te krijgen. Bovendien kunnen in de afdekvloer leidingen of een vloerverwarmingssysteem worden weggewerkt. Een afwerkvloer kan tevens dienst doen als eindafwerking: hier zal de samenstelling van de afdekvloer op worden aangepast en hij kan vervolgens ook nog worden voorzien van een speciale coating, anti-slip bijvoorbeeld.
In ruimtes waar water snel afgevoerd moet worden – zoals een badkamer of een (dak)terras of balkon – moet de afdekvloer met afschot gelegd worden. Dat wil zeggen: gelegd met een lichte helling van ongeveer een halve cm per strekkende meter.

Afdekvloer van zandcement

Een afdekvloer bestaat uit een mengsel van zand en een bindmiddel. Het meest gebruikte bindmiddel is cement maar ook wordt wel gebruik gemaakt van kunsthars, bitumen of anhydriet. Cement heeft hydraulische eigenschappen: het gaat een chemische reactie aan met water waardoor het hard wordt. Dit is een onomkeerbaar proces: de ontstane harde massa kan niet meer in water oplossen. Een afdekvloer van zandcement is daarom niet vochtgevoelig en kan heel goed in vochtige ruimtes en ook buiten worden toegepast.

Een gegoten of gespaande afdekvloer
In de meeste gevallen wordt een afdekvloer gespaand. De dikke cementspecie wordt op de draagvloer aangebracht en met eenm houten of metalen spaan mooi egaal gesmeerd. Omdat een stevig cementmengsel niet uitvloeit, kan er afschot gerealiseerd worden maar ook kunnen er uitsparingen voor bijvoorbeeld een vloerluik of mat in de afdekvloer worden aangebracht.
Als de afdekvloer geen afschot hoeft te hebben en de aan te brengen laag dun is, kan een afdekvloer prima gegoten worden.

Een zwevende of hechtende afdekvloer
Een hechtende afdekvloer is een cementvloer die direct op de draagvloer wordt aangebracht. Een zwevende afdekvloer is een cementvloer die op een onderlaag van isolatieplaten, betonplex of zwaluwstaartplaten wordt gelegd en geen contact maakt met de draagvloer.
Een zwevende afdekvloer wordt het meest toetpast als isolatie belangrijk is. Als het gaat om geluidsisolatie, moet de isolatie zeer zorgvuldig worden aangebracht omdat de afdekvloer absoluut geen contact mag maken met de draagvloer, noch met de wanden.

Droogtijd van een zandcementen afdekvloer
Bij een zandcementen afdekvloer wordt in het algemeen uitgegaan van een week droogtijd per cm dikte van de afdekvloer. Een afdekvloer met een dikte van 6 cm moet dus 6 weken drogen voor deze belast en afgewerkt kan worden. Als de lange droogtijd een probleem vormt, kan een speciale droogtijdversneller aan de specie worden toegevoegt die de droogtijd van de afdekvloer tot 14 dagen terug kan brengen. Overlegt u met uw cementvloerspecialist De Jong welke mogelijkheden er in uw geval zijn.

Afdekvloer specialist de Jong is o.a. werkzaam in Driebruggen, Gouda, Woerden, Bodegraven, Waddinxveen, Utrecht, Oudewater, etc.